tipsvrouwen

Luxe of geen luxe parfum?

Luxe of geen luxe parfum?
392views

Het idee dat luxe of niche parfum beter is, is algemeen bekend. Maar is dat wel zo? Wat houdt een luxe parfum eigenlijk in? En is het niet gewoon hetzelfde product, maar dan door marketing anders verkocht? In dit artikel wordt er alles uitgelegd over niche parfums en wat ze je wel of niet kunnen brengen. Want luxe en niche staan nog wel eens los van elkaar, en niche parfum is niet altijd zo niche als ze zich voordoen.

Wat is dat dan?

Nu, dat rare woord ‘niche’ duidt eigenlijk op producten die een klein gespecialiseerd doel hebben, of maar een heel klein en bepaald soort mensen aanspreekt. Dus niet iedereen zou zo’n niche parfum moeten willen, want hij zou gespecialiseerd zijn voor een bepaald soort mens. De prijs of kwaliteit heeft hier dus eigenlijk niets mee te maken. In de parfumerie is het wel een echte trend geworden, en zien ze dat woord toch iets anders. Het wordt bijna als bijvoeglijk naamwoord gebruikt: “Wat een niche parfum.”

Onderscheid

Je hebt designer parfums, die je bijvoorbeeld overal bij de Douglas en ICI Paris ziet liggen. Deze designer parfums zijn van grotere bedrijven en modehuizen. Ze bieden meer aan dan alleen parfum, en zijn dus niet per se gespecialiseerd in parfum. Die geuren worden gecreëerd door weer andere producenten, en meestal zijn dat geen zelfstandigen. Ook heb je parfums die gemaakt worden door beroemdheden. Hier geldt hetzelfde voor, die geuren worden gemaakt door externe producenten.

Niche parfums of indie parfums

Niche parfums zijn dus eigenlijk parfums van kleine bedrijven die dus zelf echt de parfum maken, en dat is ook wat het bedrijf doet. Maar de creatie zal ook snel weer gaan via externe producenten, die erg veel ervaring en expertise hebben. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat Indie parfums toch meer niche zijn dan niche parfums, omdat ze intern gemaakt worden. Dus niet door een externe producent.

Hoe niche is niche dan?

Nou, tuurlijk zijn er uitzonderingen op al deze algemene regels. Ook is het ene parfum weer anders dan het andere. We kijken verder …

Omdat er bij designer parfums ontzettend veel geld uitgegeven wordt aan marketing, betaal je vooral voor de verpakking, het onderzoek en die reclame. De parfumolie zelf is maar een klein deel van de prijs. Dat betekent niet gelijk dat het slecht is, maar dat is wel hoe het zit.

Zelfs de zogenaamde geliefde niche parfums van avant-garde merken zijn eigenlijk zo niche niet. Ze spreken nog steeds een erg breed publiek aan. En vallen dus niet onder de definitie die ik eerder besprak.

Anders bekijken

Je kunt het ook anders bekijken. Wil je een parfum bestellen? Kijk dan of ze gefocust zijn op het tevreden stellen van individuen in plaats van ‘iedereen’. Hoe meer je daar ja op kan zeggen, hoe fijner je ervaring zal zijn. Parfum is nu eenmaal erg persoonlijk. Ook kun je kijken hoeveel geld ze uitgeven aan marketing, zodat je niet extra betaald daarvoor. Een niche parfum hoeft dus niet per se duurder te zijn dan een bekende parfum.

Het is belangrijk dat je een bedrijf vertrouwt die liefde en aandacht besteed aan het product.

Leave a Response