tips

Waarom krijg ik puisten op kin?

puisten op kin
156views

Er is niets vervelender dan last krijgen van Puistjes op de kin. Het is vaak zo dat dit soort puistjes te maken hebben met aan hormonale acne, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Je hoeft namelijk niet per se last van acne te hebben, als je een paar puisten op je kin krijgt. Het kan liggen aan hormonen tijdens de puberteit, je menstruatie maar bijvoorbeeld ook aan zwangerschap. Kortom: er zijn genoeg factoren die een rol kunnen spelen in de puistjes die je ontwikkelt op je kin.

9 van de 10 keer is het zo dat bij puistjes onderhuidse ontstekingen ten grondslag liggen. Vaak is zo’n ontsteking te herkennen aan (helaas) pijn. Juist daarom is het niet de bedoeling dat je de puistjes gaat uitknijpen. Wil jij meer weten over puistjes op je kin en wat je eraan kunt doen? Lees dan maar snel verder.

Welke redenen zijn er voor puisten op kin?

Waarom krijg je puisten op kin? De reden dat je pukkels krijgt op je kin kan dus aan verschillende dingen liggen. In principe is het zo dat door hogere hormoonspiegels de productie van talg toeneemt. Dit kan er op den duur voor zorgen dat je puistjes ontwikkelt. In de pubertijd gaat deze hormoonproductie enorm snel, waardoor je als puber een grotere kans hebt op acne.

Het is gebruikelijk om puistjes te krijgen op het onderste deel van het gezicht. Dat is ook waarom de meeste mensen met puistjes, puistjes hebben op de kaaklijn en kin. Ook dit heeft te maken met hormonen.

De werking van de pil

Slik je de pil en heb je last van puistjes op je kin? Dan bestaat de kans dat de anticonceptiepil deze puistjes veroorzaakt. In sommige gevallen helpt de pil om van puistjes af te komen, maar het is gebruikelijker dat dit andersom gebeurt. Als je hier meer over wilt weten, is het aan te raden om je huisarts te raadplegen.

Hoe je menstruatie invloed heeft

Daarnaast komt het ook vaak voor dat vrouwen last krijgen van puisten op kin, omdat hun ongesteldheid er bijna aan komt. Dit kan frustrerend zijn, want niet iedereen weet dat ze over een week ongesteld moeten worden. Toch is het aan te raden om niet gelijk aan de bel te trekken als je een paar puistjes krijgt, terwijl je normaal een zuivere huid hebt. Hormonen kunnen leiden tot verstopte poriën en dat is de reden dat je waarschijnlijk iets meer puistjes krijgt.

De invloed van slaaptekort op puisten op kin

Slaap is niet alleen belangrijk om je fit te voelen, maar ook om er fit uit te zien. Het is namelijk zo dat als je niet genoeg slaapt, er puistjes ontwikkeld kunnen worden. Als jij bent uitgerust, is je huid namelijk ook uitgerust. Slaap je over het algemeen weinig? Dan maakt je lichaam extra cortisol aan wat kan zorgen voor meer puistjes. De oplossing voor dit soort puistjes is dus eigenlijk simpel. Gun jezelf een mooie huid door genoeg rust te nemen.

Leave a Response