algemeenlifestyletips

Tips om te stoppen met roken

Stop roken
748views

Als je ergens lelijk van wordt, dan is het wel van roken. Het verpest je huid, je gebit, je haar. Het is dus zaak om er zo snel als mogelijk mee te stoppen. Bovendien is het geen geheim dat er ook wel heel veel gezondheidsvoordelen aan het stoppen met roken zitten. En je houdt ook nog eens veel meer geld over omdat je die dure pakjes sigaretten niet meer hoeft te kopen. Allemaal goede redenen om er nu eindelijk eens mee te stoppen. Om je te helpen om ook echt te slagen, is het goed om de volgende tips eens door te nemen.

Wanneer ga je roken?

De eerste tip die je helpt om te stoppen met roken, is het bewust worden van je gedrag. Het is zaak om eens op te letten wanneer je eigenlijk een sigaret opsteekt. Wat zijn nou de momenten of gebeurtenissen waar roken volgens jou een rol in speelt? Dat kan verveling zijn. Of wanneer je ’s avonds je glaasje wijn inschenkt. Door steeds meer van dit soort triggers te ontdekken, kan je er ook bewuster voor kiezen om een keer niet een sigaret op te steken. Met als gevolg dat je het op termijn wat gemakkelijker maakt om niet te roken.

Anders omgaan met roken

De volgende tip die je kunt gebruiken om te stoppen met roken, is kiezen voor een andere vorm van roken. Vroeger stapten mannen van sigaretten over op een pijp op sigaar. Dit is natuurlijk helemaal niks. Voor vrouwen is er echter een veel betere oplossing. Je kunt namelijk overstappen naar een e-sigaret. Dit is toch die rookervaring, maar dan wel op een net iets minder schadelijke manier. Je zal merken dat het gemakkelijker wordt om daadwerkelijk helemaal te stoppen wanneer je het op deze manier aanpakt. Er zijn heel veel mogelijkheden op dit gebied.

Andere dingen doen

Een belangrijke reden waarom je rookt, is omdat je getriggerd wordt om te roken in bepaalde situaties. Dat betekent dus dat het je ook gaat helpen om niet te roken, wanneer je die situaties vermijdt. Dat kan je bijvoorbeeld doen door meer te gaan sporten. Het doen van lichamelijke activiteiten neemt je focus al snel weg van het roken. Dat betekent niet dat je vijf keer per dag moet gaan hardlopen. Het betekent vooral dat je bijvoorbeeld ook wat klusjes in en om het huis doen. Kort even iets anders doen neemt je focus op een sigaret direct al weg.

De rol van kauwgom

Ook de rol van kauwgom is groot als het gaat om stoppen met roken. Veel mensen hebben dit succesvol gebruikt om van hun rookgewoontes af te komen. Wanneer je kauwgom in je mond hebt, dan zal je er niet zo snel een sigaret in steken. Bovendien zijn kauwgom en sigaretten niet direct goed met elkaar te combineren. Als alternatief kiezen mensen voor bijvoorbeeld wortels om op te kauwen.

Meer zelfdiscipline vragen

De laatste tip is misschien ook de meest lastige. Het is ook belangrijk om aan je zelfdiscipline te werken. Dat doe je door bijvoorbeeld je routine te doorbreken. Wanneer je gewend bent om in bepaalde situaties gedachteloos een sigaret te pakken en op te steken, ga je je daar nu bewust tegen verzetten. Je stelt het roken even een paar minuten uit. Wat dan gebeurt is dat je in de tussentijd iets anders gaat doen en blijkt dat je het roken veel langer dan tien minuten hebt uitgesteld. Hoe vaker je dit doet, hoe minder groot je verlangen wordt om te roken. Dit maakt de drempel om te stoppen veel lager.

7 Comments

Leave a Response