tipsvrouwen

Zorgverzekering vergelijken 2021: soorten verzekering en plastische chirurgie

Zorgverzekering 2020
598views

Voordat je begint met zorgverzekering vergelijken 2021, is het handig om goed te begrijpen welke soorten verzekering er eigenlijk zijn. Uit welke soorten basisverzekering kun je kiezen? Waar heb je een aanvullende verzekering voor nodig? Wil je een plastisch chirurgische correctie laten uitvoeren, waar heb je dan recht op? In dit artikel vind je de verschillende soorten zorgverzekeringen overzichtelijk op een rijtje.

Zorgverzekering vergelijken 2021: de basisverzekering

Alle Nederlanders zijn verplicht een basisverzekering af te sluiten. Althans, alle Nederlanders die 18 jaar of ouder zijn. Kinderen zijn kosteloos met een ouder meeverzekerd en hebben geen eigen risico. Het basispakket is voor iedereen gelijk en dekt kosten voor spoedeisende hulp, huisarts bezoeken en een gangbare ziekenhuisbehandelingen. Verzekeraars hebben een acceptatieplicht en mogen nieuwe cliënten dus nooit weigeren.

Plastische chirurgie gedekt vanuit de basisverzekering:

Zodra een plastische operatie medische noodzakelijk is, kan deze in bepaalde gevallen gedekt worden vanuit de basisverzekering. Denk hierbij aan de volgende type plastisch chirurgische operaties:

  • Zodra er sprake is van lichamelijke, functionele stoornissen die optreden door afwijking van het uiterlijk.
  • Bij het ontbreken van borstvorming bij vrouwen of transgenders.
  • Verminkingen ontstaan door bijvoorbeeld ernstige brandwonden
  • Misvormingen aan geslacht, gespleten lip/gehemelte, geboortevlekken e.o.
  • Verlamming of verslapping bovenooglid-spieren

Informeer altijd bij je zorgverzekeraar wat je exacte rechten zijn en vergoedingen bij medisch noodzakelijke plastische chirurgie.

Cosmetische ingrepen worden niet vergoed

Zowel vanuit de basiszorgverzekering, als uit de aanvullende zorgverzekering worden puur cosmetische ingrepen niet vergoed. Denk hierbij aan een neuscorrectie of fillers.

Het blijft echter interessant om zorgverzekeringen te vergelijken voor het komende jaar, aangezien zorgverzekeraars doorgaans jaarlijks de tarieven wijzigen. Ontdek hier welke type basisverzekeringen er bestaan en wat de verschillen zijn. Je kunt namelijk interessante besparingen opdoen.

De basisverzekering kent drie polis soorten:

Restitutiepolis

De restitutiepolis is de duurste van de drie polis soorten. Je hebt met een restitutiepolis dan ook de volledige vrijheid om te kiezen naar welk ziekenhuis of dokter je gaat. De zorgverzekeraar betaalt alle kosten die gedekt zijn in de basisverzekering. Soms is het nodig dat je de kosten zelf voorschiet, maar dan kun je die later weer terugvragen bij de verzekeraar.

Naturapolis

De naturapolis is goedkoper, maar je hebt bij deze polis geen volledige keuzevrijheid zoals bij de restitutiepolis. Als je een naturapolis afsluit, wordt je alleen volledig vergoed als je gebruik maakt van een ziekenhuis, of andere zorgverlener, waar jouw verzekeraar een contract mee heeft. Het gaat om een contract met afspraken over de prijs en kwaliteit van de behandelingen.

Je mag wel gebruik maken van een een niet-gecontracteerde zorgverlener. Maar de verzekeraar zal je dan niet 100% vergoeden. Afhangende van de behandeling, kan jouw eigen bijdrage oplopen tot zo een 30% van de totale kosten.

Budgetpolis

Zoals de naam al suggereert, is dit de goedkoopste soort polis voor de basisverzekering. Logischerwijs heb je met een budgetpolis het minste keuzevrijheid. Ook zal je meer moeten bijleggen als je gebruik maakt van een niet-gecontracteerde zorgverlener. De budgetpolis is interessant voor mensen die weinig gebruik maken van de verzekering en willen besparen op hun maandelijkse premie.

Zorgverzekering vergelijken 2021: de aanvullende verzekering

Als jouw zorgbehoefte niet volledig gedekt wordt door de basisverzekering kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Met een aanvullende verzekering krijg je een hogere vergoeding of mag je bijvoorbeeld vaker per jaar naar de fysiotherapeut. Veel mensen nemen een aanvullende verzekering voor de tandarts, alternatieve geneeswijzen en buitenlandse dekking. Zorg dus dat je voor het einde van het jaar voor zorgverzekering afsluiten.

Leave a Response