tips

Black Friday, wat is het en hoe is het ontstaan?

208views

Black Friday, iedereen kent het als de dag waarop er naar hartenlust met heel veel korting kan geshopt worden. Sommige winkels breiden er zelfs een weekend of een hele week aan. Maar vanwaar komt Black Friday en hoe is het ontstaan? Lees verder voor leuke weetjes rond deze bekende shopdag!

Start van kerstaankopen

Black Friday is ontstaan in de Verenigde Staten. Het is daar de dag na Thanksgiving en dit wordt gevierd op de vierde donderdag van november. Op Black Friday, de dag erna hebben de meeste werknemers vrij om naar hartenlust te shoppen. Deze dag geeft het begin aan van het seizoen voor de kerstinkopen. Er wordt naar hartenlust geadverteerd door veel winkels en sommige winkels openen zelfs ‘s nachts al de deuren. Vaak staan er dan al rijen mensen aan te schuiven om de strafste kortingen te kunnen scoren. 

Minder sensatie in België en Nederland

Black Friday is dus ontstaan in Amerika maar is met de loop der jaren natuurlijk ook overgewaaid naar Europa. Hoewel de sensatie hierrond minder is in België en Nederland, beginnen de acties de laatste jaren toch straffer te worden. Steeds meer winkels doen mee aan deze deze dag en sommigen breiden er zelfs een weekend of een week aan. Dit wordt dan de Black week genoemd. Een hele week lang shoppen met korting, op alles wat je maar kan bedenken! Ideaal wanneer je net alleen of bent gaan samenwonen!

Kortingen met een reukje aan

Helaas wordt er door winkels van deze acties wel eens geprofiteerd. Klanten denken dat ze gigantische koopjes doen, terwijl winkels kort voor deze Black Friday de prijzen van bepaalde producten optrekken om dan ‘korting’ te kunnen geven op deze dag. Op die manier denken mensen vaak dat ze heel veel geld bespaart hebben terwijl het product evenveel kost dan een paar weken daarvoor. Gelukkig gebeurt dit niet in elke winkel en kan je ook echt wel straffe koopjes doen deze vierde vrijdag van de maand.

Leave a Response