tips

Eten wat wijn bevat

wijn
278views

Wijn is niet alleen lekker in een glas bij de borrel, maar ook in veel gerechten! Franse koks koken erg graag met wijn en terecht! Wijn is een grote smaakmaker die in veel gerechten gebruikt kan worden. Vooral rode wijn wordt vaak gebruikt met koken. In dit artikel vertellen wij je meer over koken met wijn. 

Recepten met wijn

Er zijn veel recepten die zich richten op wijn. Denk aan Coq au vin of rundertong met Madeirasaus. Wijn biedt echter enkele extra smaken. Het brengt ook geweldige smaken van andere ingrediënten naar voren. Rode wijn geeft het gerecht extra fruittonen en witte wijn geeft een frisse tint. Het is een vergissing om te denken dat alle alcohol als afval in je gerecht achterblijft. Alcohol blijft na het koken achter, maar dronken wordt je er niet van. Hoe langer je kookt, hoe minder alcohol je overhoudt. Speel je veilig? Weet daarom dat slechts 5% van de alcohol niet verdampt na twee en een half uur koken als een stoofpot. 

Als je kinderen aan tafel hebt, moet je hier rekening mee houden. Als je liever geen gerecht met alcohol aan je kinderen geeft kan je bij veel recepten ook de wijn vervangen voor iets anders. Experimenteer gerust met verschillende combinaties. Zorg er echter voor dat de wijn die je kiest past bij de andere ingrediënten in het gerecht. Dit voorkomt dat de wijn gaat overheersen of morsen. Elke wijn heeft een unieke smaak. Als je meer over de verschillende smaken wilt weten kun je ook even kijken onze wijnblog.

Wijn recepten en zijn vervangers

De oplossing is eenvoudig. Dat wil zeggen, laat de integraal weg. Als je een snuifje wijn krijgt, bijvoorbeeld een pakje vis in de folie, dan kun je dat gerust overslaan. Ja, het maakt echt een verschil in smaak. Geef een extra kick met kruiden, specerijen en partjes citroen, anders is het een beetje flauw. Wijnen uit gerechten die veel wijn nodig hebben, zoals Bolognesesaus (daar gaat aardig wat wijn in), kunnen achterwege blijven. Er is geen extra vloeistof nodig omdat het een saus is die tijdens het koken langzaam moet worden ingekookt. Mocht het onverhoopt toch te droog worden, dan kun je altijd nog een scheutje water (of jus) toevoegen.

Leave a Response