algemeen

PEA en de bijzondere werking hiervan

501views

Palmitoylethanolamide, oftewel PEA, is een lichaamseigen stof die in je cellen wordt aangemaakt. Deze stof wordt aangemaakt als reactie op bepaalde prikkels. Deze stof gaat beschadigingen tegen en helpt je lichaam om gezond te blijven. Het is dus eigenlijk een wonder stof, omdat het je lichaam beschermt. Naast dat je lichaam het aanmaakt, komt het ook voor in verschillende voedingsproducten zoals vis en soja. Lees hier meer over het belang van PEA om je lichaam optimaal fit te houden.

De werking van PEA

PEA komt van nature voor in je lichaam, maar dus ook in dieren en planten. Deze lichaamseigen stof is een vetzuuramide en wordt gevormd als reactie op verschillende prikkels in het lichaam. Het ondersteunt het herstellend vermogen van je lichaam.

Maar waar is het nou precies nog meer goed voor? Dit stofje wordt voornamelijk ingezet bij mensen met aandoeningen aan het lichaam, omdat het dus een potentiële boost kan verzorgen aan de cellen. Een cel beschermende werking kan bijvoorbeeld afnemen als je ooit een zuurstoftekort hebt gehad. PEA kan de cellen tot rust en zorgt voor vermindering van prikkels.

Waarom extra PEA?

Bij sommige mensen kan het voorkomen dat cellen dit stofje niet goed meer kunnen aanmaken. Dan is het aan te raden om na te vragen bij een expert of PEA geschikt is voor jou. In deze supplementen zitten vaak kleine PEA-deeltjes, die op die manier goed kunnen worden opgenomen in de darmen. Voor de meest optimale supplementen wordt aangeraden om pure producten te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan het product van PeaPure Vitals. Hier zitten geen onnodige hulpstoffen in, waardoor je het nog beter kunt innemen.

Betrouwbaarheid en keurmerk

Het is dus belangrijk om PEA-supplementen te slikken die goed gedoseerd zijn en niet te veel extra stoffen bevatten. Daarnaast is het goed om over het productieproces te lezen. Kijk hierbij ook goed of een product het PEA-opt keurmerk bevat, want dit dient als garantie voor de werking en opneembaarheid van voedingsstoffen. Wanneer je supplementen kiest die dit niet hebben, heb je kans dat de werking minder is. Vaak bevatten capsules ongeveer 400 mg palmitoylethanolamide, wat een goede hoeveelheid is.

Wanneer merk je de effecten

Uit onderzoek blijkt dat het ongeveer 1 tot 28 dagen kan duren voordat je iets van de supplementen merkt. Slik je het bijvoorbeeld voor pijnvermindering omdat je een aandoening hebt? Dan duurt het even voordat je lichaam hierop reageert. Het advies is daarom om minimaal 2 maanden PEA-supplementen te slikken, en dan te kijken naar het

resultaat. Dit kan per persoon erg verschillen. Daarnaast kun je na enkele weken besluiten om de dosering te verhogen of juist te verlagen. Het kan ook zo zijn dat je pas resultaat merkt als je met de supplementen stopt, omdat je dan de pijn weer meer voelt. En zijn er ook bijwerkingen bekend van PEA? Hier is onderzoek naar gedaan, maar er zijn nog geen bijwerkingen gebleken. Ten slotte zijn deze supplementen ook geschikt voor dieren, zoals bijvoorbeeld honden.

Leave a Response