tips

Waarom is het werken in het onderwijs zo leuk?

255views

Of je nou enkel nieuwsgierig bent of een zij-instroomtraject van Roler overweegt, je wil vast weten wat werken in het onderwijs zo leuk maakt. Leraren blijven er jarenlang werken en halen uit hun werk alleen al genoeg voldoening.

Met of zonder Roler: leraren houden van hun werk

Er is geen sector waar het personeel zo lang in blijft werken als in het onderwijs. Waar andere sectoren vaak te maken hebben met een hoog verloop en constant van werkgever wisselend personeel is het in het onderwijs niet bijzonder zeldzaam om leraren te vinden die niet alleen al 40 jaar hetzelfde werk doen, maar die 40 jaar ook nog eens op dezelfde school hebben doorgebracht. Er is simpelweg iets dat het onderwijs een plek maakt waar niemand weg wil, ook al kunnen ze met hun kwalificaties en ervaring elders meer geld verdienen.

In het onderwijs is geen dag hetzelfde

In de meeste beroepen zak je uiteindelijk terug in dezelfde dagelijkse sleur. Niet in het onderwijs! Zo geef je op een basisschool ieder uur een ander vak. ‘S ochtends heb je het over de tafel van 6, en ‘s middags leer je jouw leerlingen alles over de 80-jarige oorlog. Maar er ook ruimte voor andere activiteiten, je bent namelijk ook verantwoordelijk voor de gymles en het tekenen en knutselen, dus ook hun energie en creativiteit kunnen jouw leerlingen bij jou kwijt.

Het is verantwoordelijk werk

Er zijn maar weinig beroepen waar je zoveel verantwoordelijkheid draagt als in het onderwijs. Je bent namelijk de gids in de eerste levensfase van een complete klas. Maar je bent niet alleen gids, je bent ook de vertrouwenspersoon van deze kinderen, als er thuis iets niet helemaal goed gaat ben jij namelijk vaak de eerste aan wie een kind dat vertelt. Ook zal je het rolmodel van een groot deel van je leerlingen worden, voor veel kinderen staat hun juf of meester namelijk in een vrij hoog aanzien.

Het zij-instroomtraject van Roler

Als je al ten minste een HBO diploma hebt gehaald en al een tijdje aan het werk bent is de kans groot dat je de overstap naar het basisonderwijs vrij makkelijk kan maken met behulp van een zij-instroomtraject. Als de ervaring die je op dit moment hebt namelijk relevant is aan het onderwijs heb je namelijk alleen nog maar een Verklaring Omtrent Gedrag nodig om in één jaar omgeschoold te worden tot leraar. Je studeert dan een jaar lang in je eigen tijd, en tegelijkertijd krijg je de kans om drie dagen per week praktijkervaring op te doen op een echte basisschool, waar je bovendien een baangarantie krijgt. Klik hier voor meer informatie over het zij-instroomtraject van Roler.

1 Comment

Leave a Response