Gezondheid

Houd je brein actief en gezond

Houd je brein actief en gezond
198views

Naarmate de jaren verstrijken, merken veel mensen dat hun brein niet meer zo scherp is als voorheen. Herinneringen vervagen sneller, concentreren wordt moeilijker en snel denken is niet meer vanzelfsprekend. Deze veranderingen kunnen soms best frustrerend zijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat naarmate je ouder wordt, bepaalde delen van het brein kunnen krimpen en dat de signaaloverdracht tussen hersencellen vertraagt. . Gelukkig zijn er veel manieren om je brein actief en gezond te houden, ongeacht je leeftijd. Bezoek bijvoorbeeld www.ste.nl om op zoek te gaan naar taallessen.

Houd je hoofd fris door nieuwe dingen te leren

Een van de meest effectieve manieren om je brein actief te houden, is door continu nieuwe dingen te leren. Het aanleren van nieuwe vaardigheden stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen en versterkt de verbindingen tussen deze cellen. Dit geldt niet alleen voor academische kennis. Het leren van een nieuw muziekinstrument, een nieuwe sport of een nieuwe vorm van kunst heeft hetzelfde effect. STE trainingen bieden precies dit soort stimulatie aan. Het brein is net een spier. Hoe meer je het traint, hoe sterker en gezonder het blijft.

Denkpuzzels stimuleren het brein

Sudoku, kruiswoordraadsels, logische puzzels. Dit soort hersenkrakers zijn niet alleen leuk om te doen, ze zijn ook enorm goed voor je brein. Ze dwingen je namelijk om logisch te denken, patronen te herkennen en je geheugen te gebruiken. Door regelmatig dit soort puzzels te doen, blijft je brein in topvorm. Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die regelmatig denkpuzzels oplossen, een lager risico hebben op het ontwikkelen van hersengerelateerde ziekten zoals Alzheimer. Dus de volgende keer dat je een puzzelboekje ziet liggen, weet je dat je niet alleen plezier hebt, maar ook iets goeds doet voor je brein.

Leer eens een nieuwe taal

Het leren van een nieuwe taal is een van de beste workouts voor je brein. Niet alleen is het een uitdaging, maar het biedt ook talloze voordelen. Mensen die meerdere talen spreken, hebben vaak betere multitasking vaardigheden, een beter geheugen en zijn beter in staat om zich te concentreren. Bovendien zorgt het leren van een nieuwe taal ervoor dat je brein flexibel blijft. Hierdoor kun je makkelijker schakelen tussen verschillende taken en informatie beter verwerken. Het maakt niet uit of je Spaans, Chinees of Russisch wilt leren, je brein zal je in welk geval dan ook dankbaar zijn.

Ouderen leren een taal trager

Het is een veelgehoorde opvatting dat het voor ouderen moeilijker is om een nieuwe taal te leren. Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen. Ten eerste hebben jonge hersenen een hogere plasticiteit. Dit betekent dat ze sneller en makkelijker nieuwe verbindingen kunnen maken. Oudere hersenen hebben hier meer moeite mee. Daarnaast hebben jonge mensen vaak een beter gehoor en kunnen ze geluiden makkelijker onderscheiden, wat helpt bij het leren van de uitspraak. Tot slot speelt motivatie ook een grote rol. Hoewel het voor ouderen misschien iets lastiger is, is het zeker niet onmogelijk. Met de juiste mindset en oefening kan iedereen een nieuwe taal leren.