algemeen

De beste voeding voor een gezonde huid

De beste voeding voor een gezonde huid
631views

Wat we eten heeft grote invloed op de gezondheid. Niet alleen op de gezondheid van ons hart, de lever, de hersenen, de darmen en andere organen maar ook de huid. Nu de wetenschap meer en meer leert over het effect van voeding op de gezondheid wordt duidelijk dat voeding echt een hele belangrijke rol hierin heeft. In dit artikel zullen we je de beste voedingsmiddelen geven waarmee je je huid gezond en mooi glad kunt houden.

Rode druiven

Rode druiven zijn één van de weinige voedingsmiddelen die resveratrol bevatten. Resveratrol is een polyfenol die zich gedraagt als een beschermende antioxidant. Deze stof zit met name in de schil van rode druiven maar komt ook voor in de schil van bessen, tomaten en zaden.

Resveratrol staat bekend om haar anti-aging effecten. Het vertraagt de aanmaak van schadelijke vrije radicalen die de huid kunnen beschadigen. Rode wijn bevat ook resveratrol maar omdat het drinken van (veel) alcohol slecht is voor de gezondheid en de huid is het beter om het te houden bij het eten van rode druiven.

Vette vis

Vette vissoorten zijn zalm, haring, makreel, sardientjes en paling. Vette vissoorten zijn bijzonder rijk aan omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor het gezond houden van de huid.

Omega 3 vetzuren zorgen ervoor dat de huid soepel en van binnenuit gehydrateerd blijft. Het zorgt er tevens voor dat de huid niet te dun wordt. Mensen met onvoldoende omega 3 vetzuren in hun dieet hebben vaker last van een droge huid.

Omega 3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking. Hierdoor zal de huid minder snel rood worden en krijgt acne minder kans.

Zeker in de zomermaanden is het verstandig om voldoende vette vis te eten. De omega 3 vetzuren helpen voorkomen dat de UV straling van de zon de huid beschadigd.

De vetzuren in vette vis bevatten veel van de in vet oplosbare vitamine E. Deze vitamine wordt in veel verzorgingsproducten gebruikt. Vitamine E beschermt de huid tegen schade van vrije radicalen en het vermindert inflammatie.

Bijkomend voordedeel van vette vis is dat het alle essentiële aminozuren bevat. Deze aminozuren zijn nodig om huidcellen te vernieuwen en de huid sterk te houden.

Vette vissoorten zijn tevens rijk aan zink. Dit mineraal is ook belangrijk voor een gezonde huid. Het beschermt de huid tegen inflammatie en het bevordert de aanmaak van nieuwe huidcellen.

Wortels

Wortels zijn een belangrijke bron van bètacaroteen. Bètacaroteen wordt ook wel provitamine A genoemd omdat deze stof wordt omgezet in vitamine A. Bètacaroteen zorgt voor een oranje of gele kleur in groenten en vruchten. Zo zit er ook bètacaroteen in zoete aardappelen.

Bètacaroteen helpt om de huid gezond te houden omdat het, als een natuurlijke zonnebrand, de huid beschermt tegen schadelijke UV straling. Hiermee wordt voorkomen dat de huidcellen, door de zon, beschadigen, afsterven of uitdrogen.

Als je veel bètacaroteen eet dan geeft dit een mooie warme, oranjeachtige, kleur aan de huid, waardoor deze er gezonder uit ziet.

Broccoli

Broccoli bevat veel vitaminen en mineralen die goed zijn voor de gezondheid van de huid. Zo bevat broccoli veel zink, vitamine C en vitamine A.

Broccoli is tevens een goede bron van luteïne. Deze stof beschermt de huid tegen oxidatieve stress en voorkomt zo dat de huid uitdroogt en het voorkomt dat je rimpels krijgt.

Broccoli bevat een bio-actieve stof die sulforafaan wordt genoemd. Deze stof helpt om de collageen niveaus, door de jaren heen, vast te houden. Dit zorgt ervoor dat de huid zijn elasticiteit weet vast te houden.

Geen suiker

Wat je niet eet is waarschijnlijk nog belangrijker dan wat je wel eet. In ons westerse dieet zitten veel geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers. Deze zijn slecht voor de gezondheid van de huid omdat ze inflammatie (laaggradige ontstekingen) bevorderen in plaats van tegen gaan.

Als gekeken wordt naar niet-Westerse beschavingen, waar geen geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers in het dieet, zitten dan valt op dat men daar, over het algemeen, een mooiere huid heeft. Ook krijgt acne dan minder kans. Voorbeelden van dergelijke niet-Westerse beschavingen zijn Papua Nieuw Guinea en Paraguay.

Als we koolhydraten eten dan worden deze afgebroken tot glucose. Bij geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers gaat dit sneller. De glucose komt via de dunne darm in de bloedbaan. De cellen moeten de glucose opnemen zodat dit gebruikt kan worden als vorm van energie. Hiervoor wordt het hormoon insuline aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat de cellen zich openen en de glucose uit het bloed opnemen.

Nu heeft insuline nog een andere eigenschap. Het zorgt voor een verhoogde talgproductie. Door deze verhoogde talgproductie kan de huid vet worden en kunnen haarfollikels verstopt raken. Verstopte haarfollikels kunnen acne, puistjes of andere oneffenheden aan de huid veroorzaken.

Hoe meer insuline het lichaam moet aanmaken, om de glucose op te kunnen nemen, hoe meer talg er geproduceerd zal worden. Voor een gezonde, mooie en gladde huid is het daarom van essentieel belang om de bloedsuikerspiegel laag en stabiel te houden. Zo wordt voorkomen dat het lichaam veel insuline gaat aanmaken.

Een goede strategie om de bloedsuikerspiegel laag te houden is het eten van koolhydraatarme producten. Door minder koolhydraten te eten is de bloedsuikerspiegel beter te controleren en hoeft het lichaam niet zoveel insuline aan te maken. Als je meer koolhydraatarme producten gaat eten dan betekend dit dat je minder koolhydraten maar meer eiwitten en vetten gaat eten.

Zoals we zojuist al zagen is een bepaald soort vet bijzonder goed voor de huid: de omega 3 vetzuren. Deze omega 3 vetzuren zitten niet alleen in vette vissoorten maar ook in voedingsmiddelen zoals avocado’s, walnoten, spruitjes, lijnzaad(olie), noten, zaden en pitten. Hou er rekening mee dat pinda’s geen noten zijn en geen omega 3 bevatten. Pinda’s zijn rijk aan omega 6 wat juist inflammatie bevordert.

Door meer eiwitten te gaan eten zorgt je er tevens voor dat je lichaam de aminozuren binnen krijgt die het nodig heeft om de huidcellen te vernieuwen en te herstellen.

Wil je toch iets lekkers kunnen snoepen kies dan voor pure chocolade met een hoog cacaogehalte. Hierin zit weinig suiker en antioxidanten die de huid beschermen tegen schade door UV straling.

4 Comments

Leave a Response