algemeen

Leer van jezelf houden met NLP

527views

Jezelf graag zien: het is voor veel mensen één van de moeilijkste dingen die er zijn. Gelukkig bestaan er tegenwoordig tal van handige hulpmiddelen, wetenschappelijk onderbouwde technieken en methodes om jezelf graag te leren zien. Vaak wordt daar nogal sceptisch tegenover gekeken, maar één van die methodes is NLP, of neurolinguistisch programmeren!

Wat is neurolinguistisch programmeren?NLP is een wetenschappelijk begrip dat steunt op de hypothese dat alles wat we denken, geloven en zijn grotendeels wordt bepaald door wat we in onze omgevingen zien, horen en meemaken. Het is eigenlijk het onderbewuste in onze psyche dat door deze omstandigheden en patronen wordt beïnvloed, en daartoe behoort ook het feit dat we onszelf wel of niet graag zien.

Jezelf graag zien mag dan misschien eenvoudig lijken – blijf gewoon de hele dag in bed liggen als je daar zin in hebt, toch? – maar volgens NLP gaat het verder dan dat. Zo zou iedereen onderbewust bepaalde gedachtepatronen hebben die constructief of destructief zijn. Door middel van NLP kunnen die gedachten en patronen worden veranderd!

Je bewust worden van belemmerende patronen met NLPBij NLP gaat het er dus om dat je onbewuste patronen die je niet ten goede komen aan de oppervlakte brengt. Enkel als we ons bewust zijn van iets, kunnen we ook nagaan of het ons vooruit helpt of tegenhoudt. Zodra we door middel van NLP afstand doen van bijvoorbeeld zelfhaat, een gevoel dat wordt veroorzaakt door iets dat in onze jeugd is gebeurd of door iets wat onze ouders ooit tegen ons hebben gezegd, heeft die emotie geen vat meer op ons.

Bewustwording is dus een centraal concept. Dankzij bewustwording worden we minder afhankelijk van onze programmering en worden we weer vrij van onze patronen en overtuigingen. En dat is essentieel als we weer van onszelf willen leren houden!

Leave a Response