modetips

3 tips om je kledingkast te verduurzamen

3 tips om je kledingkast te verduurzamen
251views

Een duurzaam leven heeft steeds vaker de prioriteit. Niet alleen als het gaat om wonen en werken, maar ook in het alledaags bestaan. Zo kopen we steeds vaker voedingsmiddelen die op eerlijke wijze zijn geteeld en letten we ook bij het kopen van kleding. Toch beschikt nog lang niet iedereen over een duurzame garderobe. Vaak ook doordat men niet precies weet wat dat inhoudt. Want waar denk je aan bij een duurzame garderobe? Betekent dit dat je al je favoriete kleding niet meer kunt dragen? Plotseling nog maar heel weinig kledingstukken in je kast mag hebben? Je je echt aan bepaalde regels ‘moet’ houden?

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat een duurzame garderobe op heel veel verschillende manieren kan worden ingevuld. Sommige mensen kiezen voor een garderobe met minder items die ze onderling met elkaar combineren, anderen letten enkel op het soort kledingstukken dat ze kopen. Zo kiezen ze bijvoorbeeld enkel voor diervriendelijke kleding of kleding waarbij ze honderd procent zeker weten dat iedereen binnen het productieproces een eerlijke prijs heeft gekregen voor zijn of haar diensten. Hoe jij jouw duurzame kledingkast invult, is helemaal aan jou. Er zijn wel enkele dingen waar je op kunt letten. In dit artikel geven we 3 tips om jouw kledingkast eenvoudig te verduurzamen.

1. Kijk goed naar de kleding die je koopt

Het is soms lastig om duurzaam te definiëren. Dit betekent voor iedereen iets anders. Er zijn mensen die kleding duurzaam vinden als deze over een lange levensduur beschikken of gemakkelijk te combineren zijn. Duurzaamheid kan echter ook gaan over de wijze waarop deze is geproduceerd en welke stof er is gebruikt. Bij een duurzame garderobe kies je voor ethisch verantwoorde kleding.

Gelukkig zijn deze tegenwoordig een stuk gemakkelijker te vinden. Steeds meer merken onderscheiden zich in hun productieproces. Wel is het belangrijk om hier kritisch naar te kijken. Koop geen goedkope kleding die je na enkele keren dragen weg kunt gooien en die op minder ethisch verantwoorde wijze worden geproduceerd, maar kies kleding waar je echt lange tijd mee kunt doen.

2. Het hele jaar door plezier

Was jij vroeger ook iemand die altijd over een zomer- en wintergarderobe beschikte? Wees je er dan van bewust dat dit eigenlijk helemaal niet nodig is. Zeker niet in een land zoals Nederland. Wat heb je aan al die mooie korte jumpsuits en strandjurkjes in een land waar het in de zomer soms niet eens boven de twintig graden uit lijkt te komen? Voor die enkele dagen kun je wel een oplossing vinden. Investeer daarom liever wat geld in items die het hele jaar door gedragen kunnen worden. Dat scheelt niet alleen geld, maar is ook nog eens beter voor het milieu.

3. Kies voor kwaliteit

Het is soms lastig om aan de kwaliteit van een product te denken als je ineens een spotgoedkope broek voorbij ziet komen. Waarom zou je honderd euro uitgeven aan een broek als je die ook voor een tientje kunt krijgen? Sta echter wel stil bij de reden waarom deze broek zo goedkoop is. Dat kan bijna alleen als er tijdens het productieproces minder aandacht is geweest voor het milieu, de mensen werkzaam binnen het productieproces of de kwaliteit van de stof. Uiteindelijk zie je dit er altijd aan terug. Zeker op de lange termijn. Je bent uiteindelijk goedkoper uit wanneer je één keer een goede investering doet en hier vervolgens jaren mee kunt doen. Je bent niet alleen goedkoper uit. Het geeft ook nog eens een heel goed gevoel.

Leave a Response