lifestyle

Dit is wat je over quercetine moet weten

quercetine
234views

Wanneer je een beetje bezig bent met je gezondheid is de kans ontzettend groot dat je al eens hebt gehoord over het zogenaamde quercetine. Het gaat hierbij om de meest actieve van de flavonoïden. Voor deze flavonoïde geldt dat ze aanwezig is in tal van verschillende planten. Het gaat hierbij onder meer om uien. Het hoogste gehalte van deze stof is terug te vinden in de buitenste lagen van de plant. Ondanks het feit dat uien bekend staan als een essentieel voedingsmiddel moet het gezegd dat vooral lavas evenals kappertjes bekend staan als de grootste bronnen op het gebied van quercetine. Wil je hier meer over ontdekken? Lees dan zeker nog even verder!

Quercetine is vaak gecombineerd met vitamine C 

De aanwezigheid van quercetine zorgt ervoor dat verschillende geneeskrachtige planten kunnen rekenen op een belangrijk deel van hun therapeutische werking. Denk hierbij onder meer aan de ginkgo, maar ook aan het zogenaamde Sint-Janskruid. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van supplementen zal je tot de vaststelling komen dat er vaak wordt gekozen voor een combinatie van quercetine enerzijds met vitamine C anderzijds. Op deze manier kan de stof merkelijk beter door het lichaam worden opgenomen. Bovendien is het ook nog eens zo dat de eliminatie ervan sterk kan worden vertraagd. Ook dit is uiteraard een niet onbelangrijk voordeel waar je op kan rekenen. 

Op welke voordelen kan je rekenen bij quercetine? 

Voor quercetine geldt dat er door de jaren heen ontzettend veel onderzoek naar is uitgevoerd. Voor deze onderzoeken geldt dat ze verschillende voordelen aan het licht hebben gebracht. In eerste instantie zijn er natuurlijk de krachtige, antioxiderende eigenschappen waarvan sprake is bij deze stof. Zo is bekend dat ze zorgt voor een stimulans van het immuunsysteem. Ze kan bovendien ook helpen tegen oxidatieve stress welke verantwoordelijk wordt geacht voor het ontstaan van vroegtijdige veroudering van de cellen in ons lichaam. Andere voordelen waar je op kan rekenen zijn de volgende:

  1. Ze realiseert een cardiovasculaire bescherming;
  2. Ze zou over een ontstekingsremmend effect beschikken;

Wat de cardiovasculaire bescherming betreft is er een verband vastgesteld tussen enerzijds de consumptie van voedingsmiddelen rijk aan quercetine en anderzijds de afname van coronaire aandoeningen evenals beroerten. Bovendien is het zo dat ook de ontstekingsremmende werking inmiddels door verschillende onderzoeken meermaals grondig werd ondergeschreven. 

Zeker de moeite waard om je verder in te verdiepen

Als mensen is het niet meer dan logisch dat we steeds meer begaan zijn met onze gezondheid. Het aanhouden van een evenwichtig maaltijdpatroon kan er wat dit betreft al voor zorgen dat je bent verzekerd van heel wat interessante voordelen. Voor het merendeel van de mensen die voldoende evenwichtig eten geldt dat ze naar alle waarschijnlijkheid een ruim voldoende hoeveelheid aan quercetine naar binnen zullen krijgen. Heb jij het gevoel dat, dat niet geldt voor jou? In dat geval is het van belang om er rekening mee te houden dat er ook zoiets bestaat als supplementen. Let wel, het gebruik van deze supplementen kan een goede, evenwichtige voeding niet vervangen. Hier dien je dan ook in de praktijk uiteraard altijd voldoende rekening mee te houden.

Wil je meer weten over quercetine? Dan kan wat doet quercetine handig zijn om door te nemen!

Leave a Response