lifestyle

Hoe begin je op een gezonde manier met hardlopen?

285views

Hardlopen is een populaire sport onder Nederlanders. Gemiddeld loopt de Nederlandse hardloper zo’n 34 kilometer per maand. Onder Nederlandse hardlopers vindt je zowel vrouwen, als mannen van jongere leeftijd, maar hardlopen wordt ook steeds populairder onder 50-plussers.

Is hardlopen goed of slecht voor je lichaam? Om effectief en veilig hard te lopen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. In dit blog vertellen we je meer over hoe je op een gezonde manier kan beginnen met hardlopen.

Is hardlopen goed of slecht voor je lichaam?

Regelmatig hardlopen kan een enorm positief effect hebben op je gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft al meerdere keren aangetoond dat hardlopen zorgt voor een betere conditie en de  kans op diabetes, kanker, depressie, hart- en vaatziekten en overgewicht aanzienlijk verkleint.

Maar zoals met vrijwel alles in het leven is te veel hardlopen niet gezond. Vooral als je net begint met hardlopen is het belangrijk om rustig aan te doen. Iedere dag hardlopen is niet goed voor je lichaam. Het is goed om minstens een dag tussen je hardloopsessies rust te nemen. Om blessures te voorkomen is het ook belangrijk de afstand rustig op te bouwen. Daarnaast heb je om effectief en veilig hard te lopen goede hardloopkleding en schoenen nodig.

De juiste hardloopkleding

Hardlopen zelf is in principe gratis. Wel is het belangrijk te investeren in goede hardloopkleding voor je begint met hardlopen. Ten eerste is het belangrijk om goede hardloopschoenen aan te schaffen. Goede schoenen zorgen dat je voeten worden ondersteund tijdens het rennen. Om zeker te weten dat je de juiste schoenen koopt, ga je naar een goede sportwinkel en vraag je een medewerker om advies.

Daarnaast heb je de juiste kleding nodig. Een goede sport bh kan zeker niet ontbreken als je begint met hardlopen. Een goede sport bh is nodig om rugklachten zoveel mogelijk te voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat je comfortabele kleding draagt die goed blijft zitten als je gaat rennen. Het is ontzettend onhandig als je steeds je broek op moet trekken tijdens het lopen.

Rustig opbouwen

Als je net begint met hardlopen is het vooral belangrijk om niet te hard van stapel te lopen. Het is een goed idee om eerst een hardloopschema te volgen. Als je dit hardloopschema opvolgt, is de kans klein dat er iets fout kan gaan. Krijg je toch last van blessures? Dan is er waarschijnlijk iets mis met je loophouding

Leave a Response