algemeen

Wat is collageen en waarvoor heb je het nodig

182views

Collageen betekent in het Grieks ‘samenbinden’. Het vormt een zeer belangrijk onderdeel van het bindweefsel en is een lijm vormend eiwit dat voorkomt in het lichaam van mensen en dieren. Er zijn meer dan 28 verschillende typen collageen, het belangrijkste zijn type 1 tm 4, dezen komen het meest v oor in het menselijk lichaam. Huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden horen bij type1, 90%.

Voeding en collageen
Gezonde voeding is erg belangrijk voor een gezonde huid. Sommige huidproblemen vinden hun oorsprong dan ook bij verkeerde ongezonde voeding. Vaak eten mensen onbewust voeding die de huid niet ten goede komen. Koolhydraatarme voeding heeft een positieve invloed op je huid omdat je dan veel gezonde vetten en weinig suikers binnenkrijgt. Als je op zoek bent naar een koolhydraatarm kookboek probeer dan eens Lisa kookt koolhydraatarm. Dat is een verzameling van 190 koolhydraatarme recepten die helpen bij een gezond en slank lijf. Vlees, vis, groenten, rood fruit, soja, kiwi, witte kool, avocado, bonen en kip bevatten collageen en zijn bijna allemaal ook koolhydraatarm!


Stevigheid en elasticiteit van de huid

Collageen zorgt voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Op jonge leeftijd wordt voldoende collageen gemaakt om de huid jong, soepel en stevig te houden. Maar dat neemt na het 25e levensjaar al af. Het gevolg is veroudering van de huid, ontstaan van rimpels en de huid wordt slapper. Effecten van buitenaf hebben dan een grotere invloed op de huid.

Types collageen

 • Type1: huid, botten, bindweefsel, pezen, ligamenten, fascie, kraakbeen en bloedvaten.
 • Type2: neus, ribben, luchtpijp, strottenhoofd, tussenwervelschijven, luchtpijp vertakking.
 • Type3: bloedvaten, synovia, huid, snel groeiende weefsels zoals bij wond reparatie en wordt grotendeels vervangen door type1.
 • Type4: het basale membraan, capillairen en filtratie membranen.
 • Type5: meestal naast type1.
 • Type6: ook meestal naast type1.
 • Type7: epitheel weefsel, dat zijn geslachtsorganen en urine weefsel.
 • Type8: bloedvaten.
 • Type9: naast type 2.
 • Type10: naast type2.
 • Type11: ook naast type2.
 • Type12: vaak naast type 1 en 3.

Cosmetische producten

Alle soorten collageen worden in de cosmetische producten verwerkt. Als extra boost omdat de collageen productie minder wordt bij het ouder worden. De functie van collageen in cosmetica is om de huid een beschermende laag te geven. Ook wordt het veel in de plastische chirurgie gebruikt omdat het weefsel goed bindt en goed te gebruiken is als opvulling van de huid. Tevens wordt het in shampoos gebruikt want het laat je haar voller lijken omdat collageen een laag om je haar vormt.

Viscollageen, rundercollageen, varkenscollageen en plantencollageen zijn een niet menselijke collageen.

Vis en biotine

De pure Arctische MSC viscollageen is gemaakt in Noorwegen van verse, gezonde en wilde vis. Vis bevat gezonde en goede vetten plus eiwitten, en eiwitten zijn onze bouwstoffen. Je hebt deze viscollageen in poedervorm en in capsules. Viscollageen is het meest vergelijkbaar met menselijk collageen. Biotine (vitamine B8), heb je nodig om energie vrij te maken uit je eten. Het is een water oplosbare vitamine. Ook speelt biotine een rol bij de vorming van vetzuren. Tevens draagt biotine bij aan het behoud van gezond haar en een gezonde huid. En aan een normale werking van het zenuwstelsel. Biotine zit in melk, eieren, lever, noten en pinda’s. Als je te kort biotine binnen krijgt heeft dat gevolgen. Je kan er huidafwijkingen van krijgen, bloedarmoede en een depressie. Een te veel aan biotine binnen krijgen kan geen kwaad want je plast een overschot altijd uit. Bij gezonde mensen die voldoende eten komen biotine tekorten niet voor.

Rundercollageen, de runderen worden niet gevaccineerd en krijgen geen groeihormonen en antibiotica. De collageen komt uit de huid van de runderen.

Varkenscollageen is ook het hoofdbestanddeel van het bindweefsel en komt uit de huid van varkens.

Plantencollageen zijn plantaardige collageen supplementen en geven je lichaam de bouwstenen om zelf collageen te maken in een natuurlijk proces. Deze collageen is makkelijk te verteren door de vitamine C en zink die het bevat. Voor mensen met een moeilijke spijsvertering is het een voordeel en het houdt je lichaam sterk en gezond.

Een vegan collageen is ook een goede optie, dit collageenpoeder bevat aminozuren, vitamine en mineralen plus biotine.

Biotine inname advies gram per dag.

0-5 maanden: 4

6-11 maanden: 6

1-3 jaar: 20

4-10 jaar: 25

11-17 jaar: 35

18 jaar en ouder: 40

Zwangere vrouwen: 40

Bij borstvoeding: 45

Biotine is dus super gezond en onmisbaar voor een goede huidverzorging, doe er je voordeel mee!

Leave a Response