algemeen

Hoe kan je het beste omgaan met incontinentieproblemen?

298views

Dit is een vorm van urine-incontinentie. Het wordt ook wel inspanningsincontinentie genoemd. Dit gebeurt wanneer je last hebt als er druk op de blaas plaatsvindt waardoor urine vrijkomt. Het komt niet door psychische stress. Stressincontinentie komt voornamelijk bij vrouwen voor, maar kan ook bij mannen optreden.

Wat zijn symptomen van stressincontinentie?

Er zijn verschillende symptomen waaraan je stressincontinentie kunt herkennen. Wanneer er urine vrijkomt tijdens het niezen, hoesten, bukken, tillen, sporten of lachen. Wanneer dit gebeurt heb je last van stressincontinentie. Daarnaast kun je urine verliezen wanneer je op een manier beweegt waardoor er druk of te wel stress ontstaat op jouw buik. Zoals je leest zijn er verschillende symptomen van stressincontinentie. Ook als je last hebt van één van deze symptomen kun je last hebben van stressincontinentie. Het is niet zo dat er sprake hoeft te zijn van alle symptomen. Er zijn verschillende redenen waarom je deze symptomen kunt hebben.

Oorzaken stressincontinentie bij vrouwen en mannen

Er zijn vele soorten oorzaken die stressincontinentie veroorzaken. Dit verschilt voor vrouwen en mannen. Het is niet hetzelfde bij vrouwen en mannen.

Bij vrouwen:

Wanneer er verandering aan het lichaam ontstaat door één (of meerdere) bevallingen of operaties aan de onderbuik (bijv. bekken).

Een weerstand die niet meer goed werkt tegen urineverlies door de overgang.

De blaas is zwak geworden door ouderdom hierdoor zijn de bekkenbodemspieren verzwakt en is de blaas niet meer in zijn plek.

Bij mannen:

Wanneer er een operatie is uitgevoerd waarbij de prostaat of een deel van de plasbuis is verwijderd. Een blaas die zwak is geworden door ouderdom.

Hoe kan stressincontinentie behandeld worden?

Dit wordt uitvoerig besproken met jou en jouw arts of fysiotherapeut. Samen met jou kijken zij welke behandeling bij je past. Dit hangt af van uw situatie. Je kunt de volgende behandelingen krijgen: bekkenbodemspier oefeningen, een operatie en buik injecties. Als je graag meer informatie hierover wilt weten, neem dan contact op met uw arts zodat je over alle mogelijkheden te weten komt. Het is beter om het zo snel mogelijk te doen zodat dit behandeld kan worden. Dan weet je op tijd of je en operatie nodig hebt of niet. Misschien heb je helemaal geen operatie nodig. Daarom is het belangrijk om een afspraak met jouw huisarts te maken zodat je kunt kijken wat er aan de hand is.  Voor meer tips kun je kijken op Incontinentie tips op Depend.nl.

Welke stressincontinentie materiaal zijn er?

Je kunt verschillende incontinentie-artikelen bestellen. Incontinentiematerialen hebben een absorberende functie en maken jouw leven met stressincontinentie gemakkelijker.

Er zijn de volgende stressincontinentie materialen:

– Inleggers met plakstrip. Dit kun je gebruiken bij zowel veel als weinig urineverlies. De inleggers leg je in jouw ondergoed. De plakstrip zit er zodat het goed blijft zitten. Inleggers zijn beschikbaar voor zowel mannen als vrouwen.

– Inleggers zonder plakstrip. Deze inleggers zijn veel groter en dikker dan de inleggers met plakstrip. Dit is speciaal bedoeld voor mensen die last hebben van ernstige stressincontinentie.

– Incontinentiebroekjes (pants).

Pants zijn net als een onderbroek. Dit zorgt ervoor dat de urine opgevangen wordt. Bij de vervanging hiervan moet je eerst jouw onderkleding verwijderen.

– Onderleggers.

Incontinentiematjes en onderleggers worden gebruikt als je voor een bepaalde reden geen materiaal op jouw huid kunt gebruiken. Deze kunnen ook tijdens de nacht worden gebruikt.

Leave a Response